Utstilling

Søylerommet

Hvordan ser du på kunst? I den nye presentasjonen med verk fra The Fredriksen Family Collection, fargelegger du og kunstverkene hverandre.

Tett på en fargerik skulptur med lys som skinner gjennom
  • 4. november 2023–4. august 2024
  • Nasjonalmuseet

Verkene i utstillingen er utført i et mangfold av materialer. Bruce Naumans kunstverk er laget av neon, som ofte blir brukt til å promotere produkter og tjenester, mens Olafur Eliassons lampe lyssetter andre kunstverk og rommet. Ruth Asawa bruker metalltråd, et enkelt og billig materiale, i kontrast til Roni Horns verk av rent gull.

Cy Twomblys bronseskulptur fra 2002 er basert på en tidligere utgave laget av palmevifter, ståltråd og en trekasse, mens Carmen Herreras Pavanne eksisterte kun som en skisse i femti år før den ble produsert. Margeurite Humeaus kalksteinskulptur peker tilbake i tid – til en 20 000 år gammel Venus-figur funnet i Italia.

Lynette Yiadom-Boakyes maleri er en referanse til et annet maleri, Édouard Manets Olympia. I Manets verk ligger Olympia naken på en sjeselong med en tjenestepike ved sin side, mens skikkelsen i Yiadom-Boakayes verk ligger alene.

Robert Longos verk Untitled (No Threat) er en enorm fotorealistisk tegning av et varselskilt med de blinkende ordene «THERE IS NO THREAT», men lysene blinker ikke som i Naumans neonskilt. Likevel klarer de å kommunisere et ubehag. Bridget Rileys maleri Release utfordrer vår synssans og optiske lesing med begrensede fargevalg.

Olafur Eliasson, «Reality Mosaic», 2018. I bakgrunnen: Cy Twombly, «Untitled (Funerary Box for a Lime Green Python)», 2002. © Eliasson, Olafur/BONO / © Twombly, Cy/BONO. Courtesy of The Fredriksen Family Collection

Louise Bourgeois’ marmorskulptur framstiller to hender hugget ut i rosa marmor. Dette er et motiv kunstneren ofte jobbet med, og som viser hendene som skaper kunstverket. Her er de flettet sammen med håndbakene mot hverandre.

To verk er med videre fra den forrige utstillingen i Søylerommet, Carmen Herreras blå aluminiumsskulptur Pavanne og Lynette Yiadom-Boakyes maleri Kasbah. Øvrige kunstverk stilles ut for første gang i museet.

Les om den tidligere utstillingen i Søylerommet her.

En samling i utvikling

Søylerommet er viet utstillinger med verk fra The Fredriksen Family Collection, en samling i kontinuerlig utvikling, med hovedvekt på kunstverk fra etterkrigstiden fram til i dag. Utstillingene vil endre seg etter som museet gjør nye utvalg og presentasjoner av samlingen. Søylerommet kompletterer museets egen samlingspresentasjon, og skiller seg ut med sin særegne utstillingsarkitektur. Kunstverkene utvider museets fortellinger om samtiden og vår nære fortid.

The Fredriksen Family Collection

The Fredriksen Family Collection er dedisert til Inger Katharina Astrup Fredriksen (1950–2006). Det første verket ble kjøpt inn i 2018. Samlingen danner grunnlag for Nasjonalmuseets utstillingsserier i Søylerommet. 

Kurator samling og utstilling: Geir Haraldseth
Kurator formidling: Ingvild Åse Hammervoll
Prosjektleder: Marthe Tveitan

Se flere bidragsytere her